Side 1 av 1

Eksosanlegg og pinnbolter - hvor mye moment?

Lagt inn: 16 apr 2015, 15:27
av OlaV4
Hei.

Jeg driver og setter på 2" Simons på V4ern min og trenger å vite hvor mye moment jeg skal bruke på mutrene som fester røra til pinnboltene på motoren. Jeg kan ikke finne noe om det i Haynes boken, men dere vet nok hvor mye jeg skal ta i. ;)

Apropos Haynes; nyttig bok, men finnes det også andre verkstedshåndbøker tilgjengelig for 96 V4 f.o.m 1970? Haynes boken for 96 dekker jo ikke alt.

Jeg er også på jakt etter instruksjonsbok for 96 V4 1971, så hvis noen har et brukbart eksemplar er jeg interessert i å kjøpe.

På forhånd takk for svar! :)

Re: Eksosanlegg og pinnbolter - hvor mye moment?

Lagt inn: 16 apr 2015, 15:36
av Morten S.
Moment kjenner jeg ikke til. Har pleid å dra til så hardt jeg tør :oops:

GSV har original verkstedshåndbok på CD-rom. Bestilles hos Anne@ gsv no
Koster kr 50,-

Re: Eksosanlegg og pinnbolter - hvor mye moment?

Lagt inn: 18 apr 2015, 21:16
av Kjetil
Morten S. skrev:Moment kjenner jeg ikke til. Har pleid å dra til så hardt jeg tør :oops:


Er det ikke M10? Med den friksjon som disse boltene ofte gir, men dårligste stålkvalitet (ISO 8.8) er det vel 40-55 Nm som er passelig tiltrekkingsmoment for boltene sin del.
Husker ikke helt (lenge siden jeg har skrudd V4 :oops: ), det er vel ikke pakning her, men en konisk ring? Jeg har i hvert fall heller aldri brukt momentnøkkel her, men strammet "godt til" med fastnøkkel eller kort skralle. Ikke bruk forlenger eller alt det du har av krefter så går det nok bra :)

Re: Eksosanlegg og pinnbolter - hvor mye moment?

Lagt inn: 19 apr 2015, 11:25
av knut
Sist eg dreiv med dette, meiner eg å minnast at eg la pakning mellom den lause konen og motoren. Eg rensa i alle fall gjengene så godt eg kunne, og smurde alle gliflater godt opp med alu-pasta, før eg drog det til (lurer jammen på om eg ikkje klinte litt eksospasta på tetteflatene også).
Sjølv er eg nesten sjukeleg redd for å dra av pinneboltar :oops:, så eg valde å vera forsiktig, og heller ettertrekke når alt hadda rakla seg på plass.

Re: Eksosanlegg og pinnbolter - hvor mye moment?

Lagt inn: 21 apr 2015, 09:05
av OlaV4
Takk for svar :) Har blitt litt forsinket i monteringen, men anlegget er nå på plass. Det som gjenstår er etterjustering og trekke til pinnbolter og eksosklemmer. Jeg har ikke benyttet monteringspasta ved innfesting motor da jeg tenkte at det kanskje ville øke mulighet for lekkasje - tenkte at ny pakning og glatte flater ville være det beste. Er det dumt tenkt? Monteringspasta bruker jeg derimot på skjøtene på resten av anlegget. Er spent på resultatet.

Takk også for tips om verkstedhåndboka! Den er nå bestilt.

Re: Eksosanlegg og pinnbolter - hvor mye moment?

Lagt inn: 21 apr 2015, 11:34
av Morten S.
Jeg har alltid montert det tørt, men godt hell.